Bu yazı 29/01/2024 tarihinde yayınlanmıştır.
*Bülent ERANDAÇ/Medya ve Sivil Toplum Koordinatörü
Erdoğan Türkiye Yüzyılı'nı ilmek ilmek örüyor
Türkiye Yüzyılı'nın ilk MGK(Milli Güvenlik Kurulu)Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında yaptığı toplantıdan jeopolitik-jeostratejik-jeoekonomik bomba gibi bır sonuç çıktı.
Türkiye yüzyılı parantezinde, ilk MGK'da, millî güvenliğimiz bakımından önem arz eden siyasi, askerî ve iktisadi gelişmeleri değerlendirildiği ve önümüzdeki süreçte karşı karşıya kalınması muhtemel meseleler ile bu çerçevede gerçekleştirilecek stratejik hamleler değerlendirildi.
MGK şifrelerinin detayı:
1-Başkan Erdoğan'ın ilan ettiği Türkiye yüzyılı mottosu doğrultusunda bölgesel güç-küresel aktörlük yolunda izlediği Akıllı Güç Politikaları MGK'da çerçeveye alındı.
MGK şifresinin ruhunda Akıllı güç hem güçlü bir ordu hem de ülkenin etkisini artıracak her seviyede ittifaka veya ortaklığa yatırım bulunuyor.
Türkiye, bu ikisinin birleşimi ve kullanımından, Türkiye Yüzyılı'nda dİploması ve savaş sanatını icra etmede kararlı duruşunu sürdürecek.
2-Terör örgütleri PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ VE DEAŞ başta olmak üzere millî birlik ve beraberliğimiz ile bekamıza yönelik her türlü tehdit ve tehlikeye karşı Türkiye'nin mücadele stratejisi genişletildi.
3-Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı millî güvenlik siyaseti çerçevesinde;
Ülkemiz için tehdit teşkil eden tüm terör örgütleri ve uzantılarını, uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarımız çerçevesinde zaman ve mekan ayrımı gözetmeksizin hedef alınmaya devam edilecek.
Türk Silahlı Kuvvetleri, güvenlik güçleri ve istihbarat birimlerimiz, huzurumuzu bozmaya niyet edenleri sınırlarımıza dahi yaklaştırmayarak bertaraf etmeye devam edecek.
Derin Amerika-Avrupa'ya net mesaj verilerek, Başkan Erdoğan-Türkiye'nin Irak-Suriye'de bir(uydu Amerika karakolu-3. İsrail)PKK devletçiğini asla ama asla kurdurmayacağı kararlılığı ilan ediliyor.
4-Komşumuz Irak ile artan temaslarımızın, terör örgütleriyle mücadelede atılacak somut adımlar başta olmak üzere müşterek coğrafyamızda tahkimat sürecek.
(Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Dışişlerı Bakanı Hakan Fidan'ın TBMM'de yaptığı vurgulamalar doğrultusunda MİT Başkanı Irak'ta –Talabani bölgesi merkezli-derinlikli görüşmeler gerçekleştiriyor.)
5-İsrail-Gazze, Filistin
MGK'dan, İsrail'in Gazze’de gerçekleştirdiği katliamları sürdürmesi hassas dengelerin telafisi mümkün olmayacak şekilde bozulmasına ve çatışmaların yayılmasına sebep olacağı kaydedildi.
Burası çok önemli. ‘Dünya beşten büyüktür’ mottomuza atıf.
Gazze’de işlenen insanlık suçlarına engel olamayan mevcut uluslararası sistemin başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm kurumları ve kurallarıyla hakkaniyeti esas alarak ıslah edilmeli, küresel barış ve istikrarın sağlanması bakımından aciliyet arz ettiği belirtilmiştir.
6-Kızıldeniz-Babulmendep Boğazı:
Kızıldeniz’deki son gelişmeler değerlendirildi; Filistin meselesinin yansımalarını da ihtiva eden ve küresel istikrara yönelik menfi tesirleri bulunan mevcut durumun bir an evvel çözüme kavuşturulmasının önemine dikkat çekilmiştir.
7-Libya-Somali-Sudan
Muhtemel gelişmeler ele alınmış; Türkiye’nin dost ve kardeş ülkelerin toprak bütünlüğünü destekleyerek mevcut meselelerin çözümüne yönelik çabalarını ilgili taraflarla temas hâlinde sürdüreceği belirtilmiştir.
8-Rusya-Ukrayna
Bölgesel ve küresel riskleri artıran Savaş’ın acil bir ateşkes ve kalıcı barışın tesisi için;
Türkiye’nin mevcut riskleri bertaraf etmeyi amaçlayan yaklaşım ve uygulamalarını Montrö Rejimi çerçevesinde titizlikle sürdürerek Karadeniz 'de barış ve istikrarın hâkim olmasına yönelik gayretler ısrarla sürdürülecek.
ABD-Batı'ya derin mesaj veriliyor. Dünyada Amerika'nın giremediği tek deniz. Karadeniz. NATO bahanesiyle Karadeniz'e girme hayalindeler.
Türkiye. Montrö anlaşmasıyla tavrını net ve açık ortaya koyuyor. Karadeniz barışı asla bozdurulmayacak.
9-Uzaya açılan Türkiye
Millî güvenliğimize temel teşkil eden hususlardan biri olan savunma sanayindeki başarılarımızın yanı sıra uzayda attığımız adımlarla taçlandırılan bilim ve teknolojideki atılımlarımız kararlılıkla sürdürülecek.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye, mahirane bir biçimde Avrasya'nın Kalpgahı'nda uyguladığı akıllı güç paradigması çerçevesinde bölgesel güç konumuna yükseldi.
Türkiyemizin millî ve yerli Türk Silahlı Kuvvetleri, çatışma ortamı içinde veya dışında, yakın coğrafyasında etki yaratıyor.
Evet. Türkiye Yüzyılı'nın ilk MGK'sından çıkan, jeopolitik-jeostratejik-jeoekonomik paradigmalar küresel aktör Türkiye'yi işaret ediyor.
Güçlü büyük Türkiye yolun açık olsun.
İngiltere E.Başbakanı, Yeni Dışişleri Bakanı Cameron Türkiye'de.
Ve... Rusya Lideri Putin Kaliningrad'ta....
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya girişini onaylayan TBMM kararını imzalayıp, Resmi Gazete'de yayınladı.(26 Ocak 2024. Cuma günü) Türkiye'nin NATO kararıyla aynı gün iki diplamatik ziyaret, çok manidar.
1) İngiltere'nin eski Başbakanı ve yeni Dışişleri Bakanı Cameron İstanbul'a geldi. Başkan Erdoğan ve Dışişlerı Bakanı Hakan Fidan ile görüşecek.
2) Rusya lideri Putin, Kuzey denizindeki Rusya'nın en büyük deniz üssü Kaliningrad'a gitti.
Zamanlaması çok dikkati çeken bu ziyaretlerin birbiri ile çok yakın ilişkisi var.
İngiltere-Brexit’in Derinliği
İngiltere, 1 Ocak 2021 Cuma günü Türkiye saati ile 02:00’de, AB’den resmen ayrıldı.
Yeniden imparatorluk kodlarına dönüş yolunda İngiliz derin devleti, Brexit’i sahneye koydu.
İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya liderliğini istemeyerek de olsa ABD’ye kaptıran İngiltere, Amerika’nın akıl hocası oldu. Orta doğu-Basra Körfezi-Kızıldeniz-Akdeniz-Kuzey Afrika bölgesinde, şahin yüzünü gizleyerek, yumuşak gücünü göstermeye devam etmişti.
1989 yılında Berlin Duvarının yıkılması, 1990 başlarında Sovyetler Birliği’nin yıkılması sonucu, tek dünya gücü olan ABD’nin birçok alanda uyguladığı strateji ve siyasetin perde arkasındaki senaristi de hiç şüphesiz İngiltere idi.
Putin’le Rusya ve Çin’in 201O’larda ABD’nin karşısında yeniden güç kazanması, çok kutuplu dünyanın ayak sesleri sürecinde, Avrupa Birliği’nde çok etkili olan Almanya ve Fransa’ya karşı, İngiliz derin devleti, yeni arayışlara yöneldi.
Derin İngiltere, Brexit’i bir fırsat olarak görmektedir.
İngiltere, AB’nin yoksul ülkelerinin ekonomik ve beşeri yükünün altına girmeyecek.
ABD’nin duraklamaya geçtiği dönemde güçlü nükleer donanması, ekonomisi ve teknolojisiyle yeniden eski gücüne dönmenin yollarını aramaktadır.
NATO müttefiki olan ABD’yle Asya-Pasifik bölgesinin ve dünyanın yükselen güçleri olan Çin ve Rusya’yı dizginlemek için adımlar atmaktadır.
Nitekim Asya-Pasifik’te Fransa’yı devre dışı bırakarak Amerika ve Avusturalya (İngiliz Milletler Topluluğu üyesi) ile beraber AUKUS Paktı’nı kurdular.
İngiltere; Basra Körfezi’nde, Ortadoğu’da, Akdeniz-Karadeniz’de askeri ve ticari açılımlarını hızlandırıyor. Bu bağlamda, Türkiye ile İngiltere ikilisi yeni aşamalar kaydediyor.
Çok tecrübelı Eski Başbakan ve yeni Dışişleri Bakanı Cameron'un Türkiye ziyaretinin muhakkak derin yeni gelişmelere yol açacağını düşünmeliyiz.
Kaliningrad Denklemi
Rusya Lideri Putin'in sınır dışındaki Rusya toprağı olan ve Kuzey denizindeki en büyük deniz üssü olan Kaliningrad'a sürpriz ziyareti manidardır.
Çünkü, İsveç'in(Daha önce de Finlandiya'nın)NATO üyesi olmasıyla, Rusya deniz üssü çepeçevre NATO tarafından kuşatılmış duruma geldi.
Sonuç
'NATO, Kaliningrad'ı 2 gün içinde ele geçirebilir.'
Rusya ve NATO ordularının Baltıklar'da askeri çatışma içine girmesi halinde ittifak güçlerinin Kaliningrad'ı 2 gün içinde ele geçirebileceği öne sürüldü.
Çin'de yayın yapan eastday.com haber sitesi, Baltıklar'da Rusya ile NATO arasında bir çatışma çıkması durmunda yaşanması muhtemel senaryoyu içeren bir makale yayınladı.
Makaleye göre NATO, Rusya'nın en batısındaki Kaliningrad'ı 2 gün içinde kontrolü altına alabilir.
Rusya'nın buna cevaben 5 gün içinde 5-8 Avrupa başkentini vurabileceğini belirten makalenin yazarı, bunun sonucunda çatışmanın bölgeselden küresel boyuta geçeceğinin altını çizdi.
Daha önce Washington merkezli Jamestown Foundation 'ın Pentagon uzmanı Richard Hooker Rusya'nın NATO ülkelerine karşı bir harekatının Kaliningrad Bölgesi'ne 'mal olacağını' savunmuştu.
'How to Defend the Baltic States' (Baltık Ülkeleri Nasıl Korunur) adlı raporunda, NATO’nun Rusya’nın batısındaki Kaliningrad bölgesini ele geçirme olasılığını değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Hooker, "Bölgedeki ABD ve Polonya kara birliklerinin sayısı artırılırsa Rusya ani saldırıya dayanamaz ve bu bölge üzerindeki kontrolü kaybeder" iddiasında bulunmuştu.
Kaliningrad'a dikkat:
Bu site içeriğinin telif hakları Stratejik Düşünce Enstitüsü’ne ait olup 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca kaynak gösterilerek kısmen yapılacak alıntılar dışında önceden izin alınmaksızın hiçbir şekilde kullanılamaz ve yeniden yayımlanamaz. Bu sitede yer alan SDE'nin kurumsal bilgileri ile SDE Akademik Personeli'nin çalışmaları dışındaki diğer görüş ve değerlendirmeler, yalnızca yazarının düşüncelerini yansıtmaktadır; SDE'nin kurumsal görüşünü temsil etmemektedir.